LOVE

LOVE

About Me

My photo
simple people..sgt syg orang disekelilingnya...sgt mengutamakan hati dan kepentingan orang lain lebih dari hatinya sendiri...i luv my husband...sampai syurga firdausi...
Powered by Blogger.

cik purple

cik purple

Tuesday, June 19, 2012

apam aiskrim soda cik purple...





comeii tak apam saya....heheh


ahad tadi saya boring sangat kat umah
sementara en faris  keluar pi jmpa kawan dia
saya pun pkir elok saya masak2 kan..heheh
bukak punya bukak resipi
tu diiiiaaaaaa.....
terhasil lah kuih apam soda ni
first time cuba jugak
agak mencabar kukus apam ni
ada 2x tak jadi
tapi kaji punya kaji
masak jugak dia sampai siap...heheh...


credit to...www.jintanmanis.com




APAM MEKAR AIS KRIM SODA

resepi : Encik Hadi & Isteri
olahan : Bonda & Nuwairani

Bahan :
3 butir telur gred A
1 1/2 cawan gula pasir -boleh kurangkan kalau tak nak manis ( ros letak satu cawan gula)
1 sudu teh ovalete
1 cawan air ais krim soda F&N -guna jenama ni je tau!
3 cawan tepung gandum
beberapa titik esen pisang -untuk kurangkan hanyir telur ( ros guna esen vanila)
beberapa jenis pewarna yang disukai ( ros guna warna biru, ungu, pink dan hijau)

( ros rasa nanti next time ros nak letak sikit baking powder kot, sbb nak apam ni naik lagi cantik, tp tak try lagi, baru bercadang)

Cara :

1. Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.

2. Masukkan ais krim soda dan pukul lagi sehingga sebati.

3. Campurkan tepung gandum ke dalam adunan telur dan pukul sehingga sebati.

4. Titiskan esen pisang ke dalam adunan dan sebatikan.
5. Matikan suis mesin mixer, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.
6. Sudukan adunan ke dalam cup saiz S (cup yang orang guna buat almond london tu) sehingga hampir penuh cup. Jangan melimpah pulak.
7. Kukus dengan api besar selama 7 minit.


TIPS PENTING : dani Nuwairani

1. Bahan-bahan yang digunakan mestilah mengikut sukatan yang sepatutnya. Kalau terlebih tepung, apam akan jadi keras. Kalau terlebih ais krim soda, apam akan jadi lembik.

2. Sukatan gula boleh dikurangkan sehingga 1 cawan lebih sikit2. Kadang2 kalau terlebih gula pun boleh menyebabkan apam jadi cair.

3. Ais krim soda mestilah diguna yang berjenama F&N. Kalau jenama lain, apam jadi kurang menjadi. Air ais krim soda ni pula tidak boleh guna yang dah lama. Maksudnya kalau nak buat apam ni mesti guna air yang baru dibuka. Kalau dah kurang gasnya, apam tak akan naik juga. Memang bantat la. Sebab resepi ni tak guna baking powder. Kembang apam bergantung kepada gas ais krim soda tu.

4. Waktu mengukus pula tidak boleh lebih, tidak boleh kurang. Kalau terlebih, nanti apam meresap air pula. Kalau terkurang, apam tak masak betul.

5. Kalau nak tahu apam tu menjadi ke tidak, boleh tengok bahagian tapaknya tu rata dan cantik (tidak berkerut) dan bahagian atasnya kembang mekar dan merekah. Apam pun jadi ringan dan gebu aje.







No comments:

Post a Comment